Elisabeth Tonnard

Voor het ideaal, lees de schaal

voor_het_ideaalTorso

Poetry book in Dutch, published by het balanseer.

Deze poëziebundel is in november 2017 verschenen bij het balanseer. Het boek is mijn Nederlandstalige poëziedebuut, na eerdere bibliofiele uitgaven.

Het is à € 22,50 te bestellen via de boekhandel of direct bij de uitgeverij. ISBN: 978-90-79202-48-5.

Offset, 13,5 x 20,5 cm, 144 pagina’s.

Het boek is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2018.

Tonnards bundel is boven alles een interdisciplinair werk. De afdeling ‘De bergen zijn grijs, de zee is groen’ is impressionisme, het gedicht ‘Torso’ is portretkunst, maar de dichter – of moeten we zeggen: kunstenaar? – beoefent even gemakkelijk de ready-made en de collage. Via al die technieken uit de beeldende kunst komt Tonnard tot visueel even prikkelende als zinnelijke gedichten die bij elke herlezing avontuurlijk blijven. Dit is een rijp debuut: humoristisch, minimalistisch, plezierig, synesthetisch – kortom: uitstekend. In superieure sereniteit spreekt er een stilte in deze gedichten die een diepere betekenis draagt, en ogenschijnlijke toevalligheden tot onnavolgbare lyriek brengt. Voor het ideaal, lees de schaal biedt poëzie die eenmaal genoten slechts tot deze conclusie kan leiden: zij omspant ons onvermijdelijk.

Jury van de C. Buddingh’-prijs, Jeroen Dera, Charlotte Van den Broeck, Antoine de Kom

Zie het volledige juryrapport.

De reeksen in Voor het ideaal, lees de schaal lopen thematisch en stilistisch sterk uiteen, maar steeds is de taal nauwkeurig en het geheel is op prettige wijze raadselachtig. Reeksen als ‘De kiezelstenen’ (met onder andere een adembenemend gedicht over het begraven van een duif), ‘Parachutisten’, ‘Zeilen’, ‘De bergen zijn grijs, de zee is groen’ en ‘Coniferen’ kan ik blijven herlezen. Zorgvuldig geformuleerd, zonder vet aan de randen. […]

Al lezend vergat ik de techniek en de eventuele teksten die wel of niet achter deze bundel schuilgaan. De authenticiteit zit in de kijkrichting, in de respectvolle selectie en schikking van het materiaal. Daar zit het gevoel, om het klef te zeggen. Gelukkig is poëzie geen veredeld potje quizzen – het gaat om het plezier van de tekst. Dat plezier is hier volop te vinden.

Alfred Schaffer, bespreking in De Groene Amsterdammer, 29 maart 2018

Onderstaand de gehele recensie door Alfred Schaffer (klik op de afbeelding om te vergroten).
Groene_Amsterdammer_29maart2018web

Een tweede stuk door Alfred Schaffer gaat over de genomineerden van de C. Buddingh’-prijs, zie in De Groene Amsterdammer, 9 mei, 2018.
Remco Ekkers bevallen vooral de gedichten uit ‘De kiezelstenen’, Tzum, 10 juni 2018.
Paul Demets ziet een sterk debuut, in De Morgen, 9 mei, 2018.
Daan Borloo verdrinkt erin, volgens de Poëziekrant, nr. 3, mei/juni 2018.
Ernst Jan Peters treft Achterbergiaanse ontmoetingen, Meander, 24 februari 2018.

Het boek is beschikbaar bij diverse openbare bibliotheken en bij de Bayerische Staatsbibliothek, Bodleian Library (special collections at Weston Library), Koninklijke Bibliotheek, en Kunstbibliothek (Berlijn).

Written by Elisabeth Tonnard

August 23, 2017 at 1:42 pm